Maverick Rescue Euro Cupu v Brně kraloval Laszlo Szasz na Raynardu.

Druhým závodem, který se uskutečnil o velikonoční sobotě na části brněnského Automotodromu, byl mezinárodní závod Maverick Rescue Euro Cup 2018. I zde se prezentovali jezdci z Kraje Vysočina, deset jich jelo na soudových vozech, jeden pak startoval s historickým vozem.

Opravdu mezinárodní závodem odstartovala sezóna seriálu Maverick Rescue Euro Cupu. Díky předsezónímu testování závodních aut, které probíhalo již od úterý na brněnském Masarykově okruhu, využilo několik jezdců možnost změřit svoje síly z konkurencí v rámci sobotních závodů do vrchů II. GMS Hillclimb Prolog. Oba závody vyhrál s jasnou převahou ostřílený borec z evropských vrchů Laszlo Szasz na Formuli Raynardu F3000. V prvním závodě předvedl svůj potenciál Roman Švorc na Lucchini P3 , když obsadil absolutně 2. místo a na třetím stupínek v absolutním pořadí vystoupil v obou závodech rakouský jezdec Philipp Wilhelm , který vodil po trati Normu M20F. 2. místo ve druhém závodě vybojoval Adam Klus na prototypu z bývalé Interserie – Hss Audi Turbo CAN AM a jasně zvítězil v obou závodech v klasifikaci historiků. Nutno zmínit i účast tří rakouských jezdců ze seriálu Sport Car Challenge na různých evolucích sportovních vozů PRC, v čele s jeho předloňským vítězem Andreasem Fidlerem, a rozhodně se nechali zahambit ani rakouští formuloví jezdci Christian Ferstl na Formuli Lola B06 a nejrychlejší žena závodů Sigrid Schoeglerová na Formuli Renault .

 

Laszlo Szasz na Formuli Raynardu F3000

Mezi 40 startujícími byla i jedenáctka jezdců z Vysočiny. Nejlépe si vedla dvojice jezdců týmu VPK motors z Kuroslep u Náměště nad Oslavou, Vilém Kašpar a Filip Cakl, kteří startovali jako dableři s vozem Škoda Fabia RS ve třídě S1 do 2000 ccm. V absolutním pořadí skončil Kašpar na 12. a 11. místě a dvakrát zvítězil ve třídě. Cakl byl dvakrát třináctý v absolutním pořadí a ve třídě dojel dvakrát druhý. Ve třídě S1 nad 2000 ccm čtyřkolek startovala v týmu Liqui Moly Racing Teamu Kristýna Fillová s vozem Mitsubishi Lancer. První závod dokončila na sedmnáctém místě, ve druhém se natolik zlepšila, že skončila na dvanáctém místě, kdy také zajela svůj nejrychlejší čas 1:25,50 min. a patřilo ji dvakrát první místo ve své třídě. Z jihlavského týmu SPZ-VYSOČINA startoval s vozem BMW E30 Tomáš Homola ve třídě E1 nad 2000 ccm – dvoukolek. V této třídě dojel v prvním závodě na třetím místě, ve druhém pak skončil druhý. V absolutním pořadí mu patřilo v prvním závodě šestnácté a ve druhém čtrnácté místo. Jeho nejrychlejší čas 1:26,86 min. byl dosažen ve druhé jízdě druhého závodu. Ve třídě E1 do 2000 ccm se po delší době představil s vozem Škoda Felicia jezdec týmu AHL, Zdeněk Mirovský z Třebíče, který byl ve třídě dvakrát druhý a celkově dojel na 26. a 24. místě. Dominik Porazil z Kralic nad Oslavou, startoval za tým VPK motors na voze Honda Civic 1600 a vyjel si 22. a 21. místo absolutně. Třídu E1 do 1600 ccm, ve které startoval dvakrát vyhrál. Celkem čtyři jezdci třebíčského týmu Skalda Racing bojovali ve třídě E 1 do 1400. Na voze Škoda Fabia se střídali jako dableři David Oravec a Milan Strosz, oba z Třebíče. Oravec si absolutně vyjel 24. a 26. místo a ve třídě skončil na 4. a 6. místě. Druhý z jezdců, Strosz, byl v prvním závodě na 21. a ve druhém 25. Místě, ve třídě si vyjel třetí a pátou pozici. Druhou dablerskou dvojici tvořili na voze Honda Civic ivančický jezdec Roman Karbaš, (19. a 16. místo absolutně, ve třídě dvakrát druhý) a Zdeněk Podpěra z Náměště nad Oslavou (25. a 23. místo absolutně, ve třídě pátý a čtvrtý).

V kategorii historických vozů startoval jediný zástupce Kraje Vysočina a to jezdec týmu CoraHB Historic racing clubu Jihlava, Pavel Vrátil s voze Opel Kadett GSi. Ten obsadil dvakrát páté místo v celkovém pořadí historiků a dvakrát byl první ve třídě HA 1 do 2000 ccm.

Také seriál Maverick Rescue Euro Cup 2018 bude pokračovat druhým dvojzávodem na trati Zámeckého vrchu – MANN FILTER 2018 v Náměšti nad Oslavou, který se uskuteční 5. a 6. května 2018.

Výsledky 1. závodu MREC – GMS Hillclimb Prolog -Brno : ZDE

Výsledky 2. závodu MREC – GMS Hillclimb Prolog -Brno : ZDE

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*