Jiří Špalek vítězem jubilejního 40. ročníku závodů automobilů do vrchu v Náměšti nad Oslavou.

Nebývalá konkurence se tento víkend sjela do Náměště nad Oslavou na tradiční závody automobilů do vrchu 40. Zámecký vrch MANN-FILTER 2021. Již pohled do seznamu přihlášených do závodů mezinárodního seriálu Maverick Hill Climb Czech 2021 sliboval, že se bude jednat o jeden z nejlépe obsazených ročníku v historii závodu, a to se do puntíku vyplnilo. Na startovní čáru závodu se postavil rekordní počet závodníků.

Jiří Špalek na Normě M20F EVO zvítězil v obou závodech 40. ročníku Zámeckého vrchu MANN- FILTER 2021

Tak jako před rokem se museli organizátoři vzdát tradičního květnového termínu a jubilejní ročník uspořádat začátkem prázdnin. Již od pátku, kdy se začalo postupně zaplňovat parkoviště závodních strojů na náměstí a pod zámkem, bylo patrné, že jubilejní ročník bude důstojnou oslavou pořádání závodů na trati okolo Zámku Náměšť nad Oslavou a diváci si přijdou rozhodně na své.

Na start víkendových závodů se postavila více jak sto čtyřicítka závodníků z České republiky, Rakouska, Německa a Slovenska, kteří v souboji a vteřinky bezchybně ovládali po závodní trati své stroje nejmodernější specifikace, ale i skoro třicítku vozů s krásným puncem historie.

Stupně vítězů 40. ročníku Zámeckého vrchu MANN-FILTER 2021 – první Jiří Špalek – druhý David Komárek – třetí Andres Stollnberger

Nejrychlejším jezdcem celého víkendového programu jubilejního 40. Zámeckého vrchu MANN-FILTER 2021, se stal Jiří Špalek na třílitrové Normě M20F EVO, který nenašel přemožitele v sobotním závodě a vše zopakoval i v neděli. Zdatným soupeřem po oba závodní dny byl Jiřímu Špalkovi téměř domácí David Komárek, který startoval na osvědčeném voze Mc F1 EVO a ztráta na vítěze v součtu obou závodních jízd nečinila více jak 0,7 sec. Poháry za třetí místo si z Náměště nad Oslavou odvezl nejrychlejší rakouský jezdec Andreas Stollnberger startující na formulovém voze Dallara 302

David Komárek na voze Mc F1 EVO vybojoval v obou víkendových závodech druhé místo.

Velice zajímavou na letošním ročníku Zámeckém vrchu MANN-FILTER byla třída cestovních vozů s objemem nad 3000 ccm s jednou poháněnou nápravou, ve které se představil domácí Marek Rybníček s novinkou na závodních tratích, supersportem KTM X-BOW GTX. V nabité konkurenci se mu po oba víkendové závody podařilo probojovat mezi nejlepší desítku v absolutní pořadí, když v sobotu byl sedmý a v neděli osmý. Ve své třídě zvítězil před Jiřím Mičánkem startujícím na plně okruhovém speciálu Lamborghini Huracan Super Tropheo EVO, se kterým pravidelně startuje v okruhové sérii Lamborghini Super Trofeo Europe a divákům v Náměšti nad Oslavou se předvedl na tomto voze již v rámci doprovodného programu v předchozích ročnících a letos dokázal, že i v ostrém závodě je tento vůz konkurence schopný proti ryze kopcovým speciálům. Třetí ve třídě skončil Martin Jerman s Lamborghini Huracan GT3.

Domácí Marek Rybníček představil divákům v Náměšti nad Oslavou nový supersport KTM X-BOW GTX

V kategorii historiků se sobotní závod nesl v duchu souboje dvou legendárních rallyových monster Audi Sport Quattro S1, které na Zámecký vrch přivezli Petr Žáček a Jiří Figl. Nakonec nejrychlejší Audinu sobotního programu vodil po trati Petr Žáček, druhý skončil Jiří Figl a na stupních vítězů doplnil trojici nejrychlejších historiků Miloš Zmeškal, který závodil na formuli Ralt 032. V nedělní závodě si tato trojice pořadí na stupních vítězů přeházela, zvítězil Miloš Zmeškal, druhý dojel Jiří Fígl a na třetím místě skončil Petr Žáček.

Nejrychlejším sobotním historikem na Zámeckém vrchu MANN-FILTER 2021 byl Petr Žáček na Audi Sport Quattro S1

 

Jak už bývá tradicí na těchto závodech bývá vyhlašováno pořadí tzv. Lady Trophy, pro nejlepší účastnice něžného pohlaví. V sobotním závodě nejrychlejší zástupkyní byla domácí Kristýna Fillová s Mitsubishi HULK 9. Nedělní nejrychlejší ženou závodu se stala Tereza Machová, která se premiérově představila divákům v Náměšti nad Oslavou na Normě M20F.

Kristýna Fillová vítězka Lady Trophy v sobotním závodě Zámeckém vrchu MANN-FILTER 2021

V prostoru startu závodu, předcházelo v neděli závodnímu programu slavnostní zahájení za účasti poslankyně Parlamentu ČR Moniky Oborné, ředitele závodu Ivana Rybníčka a promotéra Mezinárodních závodů automobil do vrchu Maverick Hill Climb Czech 2021 Aleše Gänsdorfera, kteří popřáli jezdcům mnoho úspěchů a divákům krásné sportovní zážitky.

Po skončení nedělního programu zhodnotil letošní 40. ročník Zámeckého vrchu MANN-FILTER 2021 ředitel závodu Ivan Rybníček. „Letošní ročník Zámeckého vrchu patřil organizačně vůbec k těm nejsložitějším. Nejprve naši snahu o pořádání závodů ve standardním květnovém termínu zhatily preventivní opatření proti šíření nemoci Covid-19 a museli jsme hledat náhradní termín.  Když už se zdálo, že máme vše připraveno termínově i organizačně, museli jsme konání závodů posunout o týden dříve, než jsme předpokládali. Nakonec se všechno podařilo za přispění, přístupu a spolupráci s institucemi – Městem Náměšť nad Oslavou, Krajem Vysočina a našimi partnery, bez jejichž podpory bychom jen těžko závody na Zámeckém vrchu zorganizovali. V neposlední řádě patří velké poděkování jezdcům, kterých se letos v Náměšti nad Oslavou sešlo velké množství, všem pořadatelům a traťovým komisařům za jejich neocenitelnou práci a samozřejmě divákům, kteří opět vytvořili nezapomenutelnou parádní atmosféru „

Poděkování od diváků za předvedený výkon jezdcům již patří k tradici na Zámeckém vrchu MANN-FILTER v Náměšti nad Oslavou

Výsledky sobotního závodu MANN-FILTER 10.7.2021: ZDE

Výsledky nedělního závodu MANN-FILTER 11.7.2021: ZDE

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*