Marek Rybníček zahájil sezónu na Masarykově okruhu v Brně.

První dubnová sobota patřila na brněnském Automotodromu úvodnímu závodu seriálu Liqui Moly Mistrovství ČR automobilů do vrchu. Letošní III. GMS Hillclimb Prolog se jel premiérově na trati dlouhé 4,8 km a to ve směru chodu hodinových ručiček se startem za boxovou uličkou a cílem v kopci před cílovou dvoj zatáčkou a na této trati byly postaveny tři oficiální retardéry FIA 2019. Po třech pěkných dnech testovacích jízd od středy do pátku, v sobotu jako by počasí se nad vlastním závodem zachmuřilo. První tréninkové jízdy, ale i část prvního závodu se jela za citelného chladu a drobného deště. Jezdci si ale s touto situací poradili,l nejdříve se s novou tratí seznámili a pak se již naplno závodilo. Pravdou ale bylo , že ne všichni se vypořádali s projetím retardérů bez problémů, byli i tací, kteří si udělali nedobrovolný výlet do kačírku v některých zatáčkách na trati.

Na start se postupně postavila celá plejáda jezdců v čele s loňským mistrem republiky Milošem Benešem s Osellou FA 30, Lukášem Vojáčkem evropským šampionem v kategorii 1, Václavem Janíkem vítězem Evropského vrchařského poháru 2018, na startu byl i Igor Drotár, nejlepší slovenský jezdec do vrchu s cestovním vozem atd. Celkem se představilo ve dvou mistrovských závodech a České trofeje více jak šedesátka jezdců.

Nejvíce se z Liqui Moly Racing Teamu očekával start Marka Rybníčka s novinkou mezi závodními vozy, Mc F1 EVO 2019. Ten si trať brněnského Automodromu „osahal“ v pátečním odpoledni v testovacích jízdách. Nejprve jel ve čtvrtek s vozem Václava Janíka, Normou M20FC Turbo a po té přesedl do svého nového vozu. Již po těchto testovacích jízdách byl Marek spokojený.

V sobotních dvou ranních tréninkových jízdách zajel dvakrát čtvrtý nejrychlejší čas, což dávalo předpoklad k úspěšnému vstupu do závodů. A to se naplnilo. Dvakrát čtvrté místo v absolutním pořadí, dvakrát vítězství v divizi II, dvě první místa ve skupině E2-SH a dvakrát první ve třídě E2-SH do 3000 ccm. To jsou konečné výsledky Marka Rybníčka na úvod letošní sezóny. Nejrychlejší času dosáhl v první jízdě druhého závodu – 1:59,92 min., ve druhé byl o 0,01 sekundy pomalejší.

„Na první seznámení s novým vozem jsem velice spokojený. Díky počasí, které dnes v Brně panovalo, jsme si mohli vyzkoušet jak jízdu na suchu, tak i jízdu na mokru a díky tomu jsme posbírali plno užitečných dat, které nám ukázaly kde máme ještě rezervy. Teď nás čeká práce na ještě lepším nastavení a určitě pojedeme do Rechbergu připravení na sto procent“ konstatoval po skončení druhého závodu Marek Rybníček.

Dvě absolutní prvenství si z Brna odvezl obhájce loňského titulu, Miloš Beneš a na druhém místě mu dvakrát sekundoval Václav Janík a trojici nejlepších doplnil na stupních vítězů Petr Lisa.

Dalším závodem, kde se představí Marek Rybníček , bude evropský závod v rakouském Rechbergu, kde si bude plnit svoje reprezentační povinnosti.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*